Prakriti: La teva constitució Ayurveda

En què consisteix? I com es pot descobrir?

Prakruti és la constitució física i mental característica d’una persona. També es defineix com l’univers manifestat en la seva totalitat. El Prakuti queda definit en el moment de la nostra concepció, i tenen a veure les condicions existents en el cos i ment dels pares en el moment de la conecpció, és a dir en el moment de fertilització i es determina per la permutació i combinació dels 5 elements: èter, aire, foc, terra i aigua.

El prakruti es descobreix amb l’ajuda de molts aspectes com ara l’estructura, la temperatura corporl, els cabells, la gana, la son, el sistema digestiu, l’estat de les articulacions, els hàbits relatius a la defecació i l’orina, la periodicitat de les activitats sexuals, la menstruació, l’embaràs, les capacitats mentals, l’efecte d’una dieta concreta, la conducta de la persona.

Èter, aire, foc, aigua i terra es manifesten en el cos com tres principis bàsics o humors coneguts com TRIDOSHAS i són coneguts com Vata, Pitta i Kapha.

Dóna una ullada al menú i demana cita!

Vata-Pitta-Kapha-Symbolen-tekst-01-1000x707

 

 

Doshas i elements

Èter + Aire = Vata        Foc = Pitta     Terra + aigua = Kapha

tant les característiques de l’element èter i d’aire seran presents a Vata, les de foc en Pitta i les de terra i aigua en Kapha.

En Ayurveda el coneixement i comprensió dels tridoshas és la base, ja que és a partir de conèixer i comprendre el nostre prakruti, sabrem la nostra tendència a la malaltia, el que ens permetrà escollir el que és més adequat per a nosaltres i per tant per mantenir o restablir el nostre equilibri.

Vata regula el moviment, Pitta el metabolisme i Kapha l’estabilitat. També podem trobar com a sinònims que Vata és aire, Pitta la bilis i Kapha la flegma. L’aire, la bilis i la flegma són els vehicles dels tres doshas i és per mitjà d’ells que el cos realitza les seves funcions.

Dóna una ullada al menú i demana cita!

Et recomano el llibre Prakuri: Your Ayurvedic Constituition de Robert Svoboda si vols aprofundir més amb aquest tema.